woensdag 31 augustus 2011

Sinaasappels

Als ik 's morgens sinaasappels uitpers denk ik aan het proces dat een sinaasappel doorloopt voordat ik deze halveer. Het groeiproces aan een boom totdat de sinaasappel rijp is. Het plukken, het transport naar Nederland, vervolgens van de groothandel naar de supermarkt waar het in een schap wordt gelegd. Dan pluk ik een netje uit het schap, reken het af bij de kassa en laat ze vervolgens in de fruitmand rollen. Op een willekeurige ochtend zet ik de citruspers aan, snijd twee sinaasappels door en laat het vocht eruit persen. Giet het in een glas en drink het binnen enkele seconden op. Het sap prikkelt mijn smaakpapillen en die ervaring varieert van bitter tot zoet. Een heel proces voor zo'n mooie vrucht terwijl ik het in een paar seconden wegslik. Hoe bewust ben ik me eigenlijk van dat wat ik doe, wat er aan vooraf gaat en wat het gevolg is. Ik kan me alleen maar bewust zijn van het nu en daar bij stilstaan en ervaren.